Négy-öt évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy egyszer majd jómagam is nyújtás órákat fogok tartani. Valahogy úgy voltam vele, hogy bőven elég az edzés végén az az 5-10 perc és fölösleges ezt a témát túllihegni… aztán elkezdtem rudazni és rájöttem, hogy bizony valami hiányzik, valami nem teljes…..Mivel többféle edzést tartok és végzek is, így saját magamon tapasztaltam meg a különálló stretching fontosságát. Olyan ez, mint amikor az edzésbe még csak kóstolgató csajok szintet lépnek és felismerik, hogy nem csak popsi és has edzés létezik….na meg a futogatás…Idővel ugye rájönnek, attól, hogy egy órát valaki zsírégetőnek nevez el, az még nem égeti a zsírt…. :D Persze van, aki megreked ezen a szinten, de azokra most nem pazarolnám a szót…

Szóval nyújtás… rájöttem, hogy egy brutális, több körös, girja óra után bizony nem fogok tudni egy épzézláb gyakorlatot sem kivitelezni a rúdon, hiszen az izmaim olyan szinten beállnak másnap, hogy minden mozdulat fájdalmas tud lenni. Rájöttem, hogy jó dolog az erősítés, igen is ki kell hajtani magunkat, hogy levezessük a hétköznapi stresszt, hogy megtapasztaljuk, hogy mit bírunk, DE olyannyira szüksége van a testünknek a tartalmas nyújtásra, mint a gyerekeknek a dicsérő szóra.

Mi is nyújtás? Az ízületi mozgékonyság fejlesztésének, az ízületi mozgásterjedelem növelésének módszere. A stretching óra nem pusztán passzív nyújtás, hanem stabilizációs, erősítő training is egyben.

A terhelés hatására az izomrostok megfeszülnek. Egy konditermes edzés vagy akár futást követően is ezek az izomrostok nagyon lassan tudnak csak visszatérni eredeti nyugalmi állapotukba. Ekkor jöhet szóba a nyújtás, mely nagy segítség lehet izmaid számára, hogy másnap ne ébredj könyörtelen, napokig tartó izomlázzal.

Közvetlenül az edzéseim után statikus nyújtást tartok a vendégeimnek, vagyis 20-30 másodpercekig kitartott mozdulatokat kell megtartani. Ekkor az izmok visszarendeződnek eredeti helyzetükbe, ami a szokásos nyújtáskor érezhető fájdalommal jár. Ezek a gyakorlatok segítik megőrizni ízületeink és szalagjaink állapotát is, továbbá csökkentik a későbbi sérülések veszélyeit is. Fontos megemlíteni, hogy a nyújtás is hozzájárul a regeneráció felgyorsításához és csökkenti a stressz-hormonszintet.

Koránt sem elég azonban csupán az edzések végén nyújtani. Célszerű lenne legalább hetente egyszer egy teljes órás nyújtáson részt vennie mindenkinek, aki rendszeres erősítő edzést végez. A rúdfitneszes csajoknak pedig KÖTELEZŐ a rendszeres nyújtásóra látogatása, mivel e nélkül nincs fejlődés.

A nyújtás célja, hogy az izom a legnagyobb mozgástartományban legyen képes mozogni. A megfelelően lenyújtott izom rugalmasabb, így jobb az összehúzódása, vagyis nagyobb erőt tud kifejteni. Ha nem nyújtunk rendszeresen, idővel az izmaink elkezdenek rövidülni, merevedni és rugalmatlanná vállnak. A megrövidült izom pedig korlátozza a mozgást és egészségügyi problémákat okoz, pl.: fájdalmat az egészen egyszerű, mindennapi mozdulatokban, vagy akár tartáshibát. Nyújtás során javul az izmok vérellátása, így az edzés utáni izomláz is elkerülhető. 

A 70 perces streching óráimon statikus és a dinamikus nyújtást is végzünk. A statikus nyújtás során hosszú, lassú mozdulatokat végzünk felveszünk egy pozíciót és 15-60 másodpercig megtartjuk azt, a gyakorlatot többször ismételjük. A dinamikus nyújtás esetében szintén kontrolállt, lassú gyakorlatokkal dolgozunk, többszöri ismétléssel, miközben a mozgás terjedelmét és sebességét fokozatosan növeljük (pl.: kar-és láblendítések).

Nyútás órák:

Kedd: 19:00,

Vasárnap: 09:00, 10:00

DSC_7997.jpg

Edzés: Szeles Enikő

3100 Salgótarján, Rákóczi út 78.

Telefon: +3620-280-7178

E-mail: szeles.eniko@toldinet.hu

Támogatónk

Andromeda